Piramidele Egiptene
In Egipt exista, in prezent, circa 110 piramide cunoscute, dintre care multe se afla intr-o stare avansata de deteriorare si sunt aproape de nerecunoscut. Unele au fost construite ca locuri de inmormantare pentru regi si altele pentru regine. Printre motivele invocate ca explicatii pentru existenta piramidelor se numara urmatoarele doua: 1. se prea poate ca piramida sa fi reprezentat o scara pe care regele urca la ceruri si 2. piramida era simbolul colinei primordiale pe care Creatorul Soare s-a nascut.
Piramida lui Kefren se afla in orasul Gizeh, necropola anticului Memphis, actualmente parte a capitalei Cairo. Piramida lui Kefren are o lungime de 215,5 metri la baza si se ridica la o inaltime de 136,4 metri. Ea este construita din blocuri mari de calcar, cu o greutate de peste 2 tone fiecare. Dupa mai multi ani in care Pirmaida lui Kefren a fost inchisa pentru renovari aceasta s-a redeschis anual acesta pentru turisti. Masura vine in incercarea de a atrage mai multi turisti, dupa tensiunile politice care au avut loc in ultima vreme in Egipt.
Piramida lui Keops
Piramida lui Kefren
De-a lungul secolelor, Marea Piramida a stimulat imaginatia oamenilor. S-au facut speculatii cum ca ar fi fost construita ca observator astronomic sau ca este o simpla constructie geometrica a unei civilizatii demult disparute. Suntem siguri ca nu va sunt straine nici teoriile cum ca ar fi o constructie realizata de civilizatii extraterestre. Cei mai multi arheologi accepta insa teoria ca piramidele din Egipt nu au fost decat unele dintre cele mai mari morminte ale faraonilor.
“Marea Piramida” a fost cea mai inalta constructie din lume mai mult de 43 de secole, pana in secolul al IX-lea in 1889 cand a fost construit Turnul Eiffel. Una dintre primele mentionari asupra existentei si descrierii piramidelor din Egipt a fost facuta de istoricul grec Herodot intr-o carte de istorie scrisa de el. Herodot a vizitat Egiptul in anul 450 I.C.
![](https://static.wixstatic.com/media/21e280_7f78363d1a20568fa6bb13f7ded20e7d.gif)
Piramida lui Tutankhamon
Cu doar cateva indicii, ca o cupa si o piesa din aur, insemnate cu numele faraonului, arheologul englez Howard Carter incepuse vanatoarea de morminte in Valea Regilor. In 1922, dupa sase ani de sapaturi, Carter gasi in sfarsit intrarea catre camera mortuara a faraonului Tutankamon. Carter devenise prima persoana in mai mult de 3000 de ani, ce vazuse minunatiile din mormantul faraonului.
Legende antice amenintau ca un blestem va cade peste oricine va indrazni sa deranjeze mormantul unui faraon. Dar capcane ascunse si vraji magice nu l-au oprit pe Howard Carter. El a gasit in mormant atat statui din aur si bijuterii cat si picturi rupestre nepretuite.
Imagini ale artefactelor uimitoare descoperite, cum ar fi o mască mortuară din aur masiv, s-au răspândit cu rapiditate pe plan internaţional.