top of page

ZEI EGIPTENI

Poporul egiptean a fost primul care a vorbit despre “nemurirea spiritului uman”, dezvoltand astfel o uimitoare traditie, dar si religie, vorbind despre moarte, viata, zei, nastere

La inceputul crearii vietii pe pamant, zeul care a creat omul si lumea a fost Plath, tot el a “creat” si pe ceilalti zei, meniti sa ajute muritorul in viata de zi cu zi dar si in nevoile lui spirituale. Iar ca trimisi ai zeilor, au fost faraonii menirea lor era sa domneasca peste intreg poporul egiptean.

Faraonul avea obligatia sa supravegheze ordinea lucrurilor si sa contribuie la restabilirea conditiei primordiale, adica intoarcerea la Varsta de Aur a omenirii. El avea totodata si obligatia sa venereze zeitatile existente in Egipt si sa le aduca ofrande, sa le cinsteasca si sa le construiasca temple sau “case”.

Vechii egipteni venerau efectiv sute de zeitati, fiecare guvernand diverse aspecte ale vietii spirituale sau a celei de zi cu zi. Nu exista nici un zeu suprem definit in mod clar, ci doar diverse culturi care au dominat in diverse perioade, desi cel mai aproape de statutul de zeitate suprema erau zeii Amun si Ra.

Amon
Zeitate primordiala si zeu suprem in panteonul egiptean. Amon este infatisat antropomorf, adeseori asezat pe tron ca un faraon. Pielea sa este colorata in albastru sugerand lapislazuliul, o piatra semi-pretioasa importanta si foarte apreaciata, considerata demna de un zeu. Coroana lui simbolizeaza  un zeu al cerului, constand intr-un modius avand deasupra doua pene inalte. Fiecare pana este impartita vertical in doua sectiuni, dualismul iconografic reflectand conceptia egipteana despre lume a unor elemente opuse si in echilibru, de exemplu Cele Doua Tari (Egiptul de Sus si Egiptul de Jos), Numele Amon pare sa fie legat de cuvantul care inseamna "a ascunde" si este sugestiv pentru conceptia egiptenilor asupra naturii zeului, pe care o interpreteaza ca "ascunsa".

Anubis
Zeu-caine al cimitirelor si al imbalsamarii. Cea mai raspandita forma a sa este aceea a unui caine de desert ghemuit, cu urechile ciulite si coada in jos, purtand o zgarda cu puteri magice si biciul lui Osiris la mijlocul trupului sau. Cainele Anubis este probabil sacalul si in acest mod este mentionat sub numele de sab in textele timpurii. Lui Anubis i se atribuie diversi parinti. Comform unei traditii, el este fiul lui Nephthys, mama sa,  si a lui Ra.

Ra

  Zeul-soare creator de la Heliopolis.

Manifestarea fizica a lui Ra este de obicei un soim care poarta pe cap discul solar. Discul este inconjurat de trupul Zeitei Cobra, Cea Incolacita", simbolizand puterea zeului de a provoca moartea instantanee. Ra lua pe parcursul zilei mai multe forme. Era un zeu viu ziua si mort noaptea.Se nastea in zori, cand era un copilas, devenea barbat in putere la pranz si era batran la apus, urmand ca a doua zi sa se nasca din nou. In timpul zilei, naviga pe cer cu barca sa numita `Luntrea milioanelor de ani`. Ra era considerat, de asemenea, tatal faraonilor si al tuturor zeitatilor importante.



Horus

Zeu-Soim, "Domn al Cerului" si simbol al regalitatii divine. Horus era zeul cerului, care domina Egiptul ca un soim, pentru a-l proteja pe tatal sau, regele Osiris. Dupa ce Horus l-a infrant pe Seth, ucigasul tatalui sau, a devenit regele Egiptului. Este descris purtand o coroana cu portiunea superioara alba, reprezentand Egiptul de Sus, si portiunea inferioara rosie, reprezentand Egiptul de Jos.

Osiris

Este reprezentat in forma umana, ca in prima lui aparitie atestata pe un bloc de piatra din templul domniei regelui Izezi (dinastia a V-a), pe care se afla capul si o parte din torsul superior al unui zeu, deasupra carora sunt simbolurile hieroglifice ale numelui lui Osiris. Osiris era unul dintre copiii lui Nut si Geb (zeul Pamantului). Osiris apare ca o mumie cu barba, care poarta imblaciul si carja, insemnele puterii supreme. Poarta coroana alba a Egiptului de Sus, inconjurata de pene rosii.Ca rege, el i-a invatat pe egipteni cum sa isi cultive pamanturile.

Isis

Zeita cu o putere magica uriasa, mama simbolica a regelui. Isis este reprezentata in postura de regina purtand pe cap fie simbolul "tronului", fie o coroana cu coarne de vaca si discul solar.Isis a fost venerata in tot regatul, in cea mai mare parte a istoriei Egiptului, desi principalul sau centru de cult a fost in Philae. Mitologia o prezinta folosindu-si puterile magice pentru a-i insufla din nou viata sotului ei Osiris, dupa ce acesta fusese ucis, iar trupul ii fusese taiat in bucati. Isis si-a castigat puterile silindu-l pe tatal sau Ra sa ii dezvaluie numele lui tainic.

Name *

Email *

Subject

Message

Success! Message received.

© 2023 by The Berkshire Trio. All rights reserved.

  • facebook-square
  • Twitter Square
  • Google Square
  • youtube-square
bottom of page